Pomník v r. 1951

Pomník umučeným Rudoarmějcům v Sedlci

Pomník umučeným Rudoarmějcům byl postaven v roce 1951 v severozápadní části hřbitova, ležícího při pravé straně silnice na Karlovy Vary v jihozápadní části obce Sedlec (Zettlitz). Pomník byl zřízen na památku 19 zde pohřbených sovětských vojáků. Náklady na stavbu pomníku ve výši 50.300 Kčs byly získány z výtěžků poutí, sbírek a darů.

Mnoho místních občanů pomáhalo při stavbě pomníků v rámci četných brigád. Slavnostní odhalení pomníku umučeným Rudoarmějcům proběhlo dne 11. listopadu 1951 v rámci oslav VŘSR za účasti všech složek Národní fronty v Sedlci. K pomníku bylo tehdy položeno několik věnců. Někdy během druhé poloviny 20. století byl nakonec sedlecký hřbitov zrušen a všechny pietní objekty včetně pomníku umučeným Rudoarmějcům odstraněny.

Pomník v podobě portálu byl seskládán z mohutných žulových kvádrů, mezi kterými byla vložena černá nápisová pamětní deska. V horní části desky byl umístěn nápis: „ZDE LEŽÍ VZDÁLENI SVÉ RODNÉ ZEMĚ UMUČENI NACISTY“. Pod tím bylo ve dvou sloupcích uvedeno dvanáct jmen umučených Rudoarmějců s životními daty a nápis „A DALŠÍCH 7 NEZNÁMÝCH VOJÍNŮ“. Ve spodní části desky byl umístěn další nápis. Vrchol pomníku nad nápisovou deskou býval tvořen překladem v podobě žulového kvádru, nad kterým byla umístěna pěticípá hvězda se symboly srpu a kladiva.

Prostranství před pomníkem bývalo tvořenou dlouhou sypanou přístupovou pěšinou s dlouhými úzkými betonovými záhony na obdélném půdorysu. Po stranách pomníku bývaly postaveny dva vysoké vlajkové stožáry (žerdě), na které bývaly zavěšovány československá a sovětská vlajka.

Pomník v r. 1951
Pomník v r. 1951
Pomník v r. 1951
Pomník v r. 1951

Přidáno

v

Od

Tags:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *