kps01

23. 6. 2013 v 19.00 hod 100. jubilejní benefiční koncert – W. A. Mozart: Korunovační mše C dur

V rámci jubilejního koncertu se představí hudební tělesa z Karlových Varů, která v našem kostele vystupovala nejčastěji, Symfonický orchestr ZŠ a ZUŠ K. Vary pod vedením M. Boka a Karlovarský pěvecký sbor se sbormistrem J. Rezkem, s jedním z nejznámějších Mozartvých sakrálních děl, Korunovační mší C dur. Dále zazní Bachův Koncert d moll pro dvoje housle a orchestr.

W. A. Mozart – Korunovační mše:
Chrámové dílo mladého Mozarta, nesoucí originální výraz hudby nejslavnějšího salcburského rodáka. V době jeho kompozice byl Mozart poddaným zemského knížete, arcibiskupa Colloreda v Salcburku a jeho „dvorním a dómským varhaníkem“. Missa brevis C Dur (Korunovační mše) je zralým dílem třiadvacetiletého Mistra. Podnět k němu je spatřován v korunovaci zázračného obrazu Matky boží v poutním chrámu Maria Plain. Vedle motet Exsultate, jubilate, Ave verum a zádušní mše Requiem je dnes nejpopulárnějším Mozartovým duchovním dílem. Mozartova duchovní hudba je tím, co možno bez nadsázky označit „radostnou hloubkou shůry“.

Vynikající koncert navštívilo přes 200 posluchačů, kteří účinkující ocenili dlouhotrvajícím potleskem. Výtěžek z koncertu je součástí Anenské sbírky. Při veřejné sbírce konané ve dnech 23. 6. – 10. 8. 2012 se vybralo celkem 37.939,- Kč. Dík všem účinkujícím i návštěvníkům.

Fotografie z koncertu


Přidáno

v

Od

Tags:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *