Pomník obětem 1. světové války

Dnes již zaniklý pomník obětem 1. světové války z roku 1928 stával na bývalém hřbitově při pravé straně silnice na Karlovy Vary jihozápadně od obce Sedlec (Zettlitz). Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války byl však pomník novými osídlenci patrně odstraněn.

Historie objektu:

Pomník obětem 1. světové války nechal zřídit v roce 1928 německý tělocvičný spolek Deutsche Turnverein „Eiche“ u dřevěného oplocení na okraji patrně severozápadní části hřbitova, ležícího při pravé straně silnice na Karlovy Vary jihozápadně od obce Sedlec (Zettlitz). Slavnostní odhalení a vysvěcení pomníku proběhlo dne 19. srpna 1928.

Pomník byl zřízen na připomínku 6 padlých občanů Sedlece a 7 občanů vsi Rosnice. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války byl však pomník novými osídlenci patrně odstraněn. Někdy během druhé poloviny 20. století byl nakonec sedlecký hřbitov zrušen a všechny pietní objekty odstraněny.

Popis objektu:

Pomník v podobě hrubě tesané kamenné stély nesl na přední straně černou obdélnou nápisovou věnovací desku. V horní části desky byl vyveden válečný železný kříž. Pod ním bylo umístěno celkem 13 jmen padlých občanů obce Sedlec a vsi Rosnice. Seznam padlých na pamětní desce obsahoval patrně jména: Karl Meissl, Josef Rüdert, Franz Smolik, Josef Trojan, Rudolf Tobisch, Johann Wohla ze Sedlece a Georg Ullmann, Josef Hippmann, Josef Kraupel, Josef Riedel, Josef Rohm, Ullmann a Anton Würth z Rosnic, doplněná příslušností k regimentu, datací narození a skonu. Základnu stély tvořily navršené přírodní balvany.

Před kamennou stélou bývala vyzděna nízká teráska v podobě záhonu osázeného malými smrčky. V přední části záhonu byla vyvedena datace „1914 – 1918“. Na terasu k pomníku se vstupovalo po jednom nízkém stupni.

Sedlec-pomník-obětem-1.-světové-války1

 

Sedlec-pomník-obětem-1.-světové-války-1

 

převzato z webu Památky a příroda Karlovarska


Přidáno

v

,

Od

Tags:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *