hodiny-stroj

Věžní hodinové stroje kostela sv. Anny

Ve věži kostela sv. Anny se původně nacházel ručně kovaný hodinový stroj z období baroka. Ten byl však vzhledem k působení zubu času a postupující modernizaci nahrazen v letech 1890 – 1900 strojem novým. Historicky cenný původní stroj se bohužel nedochoval. Novější hodinový stroj je od renomované firmy KOHLERT z Kraslic. Jde o velmi kvalitní, zhruba 120 let starý stroj. Jedná se o hodiny s tzv. čvrťovým odbíjením na dva cymbály umístěné v nejvyšší části věže. Menší cymbál vyzvání čtvrt – půl – tři čtvrtě – celá, velký pak čas 1 – 12 hod.

Hodinový stroj byl již v roce 1979 sejmut z věže a přemístěn do hodinářské dílny ing. Soukupa a ing. Kavkové a zrestaurován, ale již nevrácen na své původní místo. Již v r. 1987 byly podniknuty pokusy o jeho návrat na věž sedleckého kostela. Tyto snahy však přerušila listopadové revoluce v r. 1989 a od té doby je stroj uložen stále v hodinářské dílně. V současné době sdružení na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci začalo aktivně jednat o navrácení hodinové stroje zpět do sedleckého kostela. Po jednáních vedení sdružení s ing. Kavkovou byla v srpnu 2012 sjednána dohoda o navrácení opraveného hodinového stroje za smluvní cenu 50.000,- Kč. Dne 28. prosince byl hodinový stroj po 33 letech konečně navrácen do sedleckého kostela. Svůj podíl na navrácení má i město Karlovy Vary, které nám poskytlo mimořádnou dotaci na jeho úhradu. Děkujeme.
Tím však naše jednání s ing. Kavkovou bohužel nekončí, neboť nadále probíhají jednání o vydání dřevěné hodinové skříně, speciálně zkonstruované pro usazení a správný chod hodinového stroje.

Protože současné věžní hodiny jsou již elektrické, bude hodinový stroj KOHLERT po svém návratu vystaven v chrámové lodi kostela.

 


Od

Tags:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *