brecon241005

24. 10. 2005, 18.00 hod Benefiční koncert

V kostele sv. Anny v Sedleci se uskutečnil koncert dvou vynikajících pěveckých sborů v rámci portnerské spolupráce mezi školami z Čecska a Velké Británie

Účinkují: Pěvecký katedrální sbor z Breconu, sbormistr David Gedge, Karlovarský dívčí sbor, sbormistr Jiří Štrunc
Program: Thomas Tallis, William Bird, Peter Philips, W.A. Mozart, C.V.Standford, Edvar Edgar, Henry Purcell

Pěvecký katedrální sbor z Breconu

Sbor tvoří zpěváci Katedrálního sboru a Katedrální chorální společnosti. Většina zpěváků pochází ze starobylého obchodního města Brecon, ležícího ve středním Walesu, v zemědělské oblasti, kde počet ovcí převyšuje počet obyvatel. Sbor často spolupracuje s rádiem i televizí BBC, nahrál i několik CD. Své pěvecké umění představil posluchačům v Irsku, Dánsku, Itálii, Holandsku, Německu, USA a Kanadě. V české republice je sbor poprvé.

Na cestu do České republiky se vydává 16 zpěváků Katedrální společnosti a 18 členů Katedrálního sboru s dirigentem Davidem Gedgem, který je sbormistrem a varhaníkem již od roku 1966. David Gedge je nejdéle sloužícím varhaníkem v celé Anglii a Walesu. Studoval hru na violu a varhany v Královské Akademii v Londýně. Byl sbormistrem a varhaníkem ve slavném kostele sv. Panny Marie v Primrose Hill v severním Londýně. Když dokončil studia, stal se varhaníkem v Selby Abbey v Yorkshire. Než odešel do Breconu ve Walesu, staral se o Katedrální sbor a zpěváky a začal pracovat pro komorní orchestr Gwent a pro Festival pěveckých sborů. Za svou práci pro sbory získal v posledních letech řadu ocenění. Je čestným členem Královské školy hudby ve Walesu, získal Cenu za chrámovou hudbu od Arcibiskupa z Walesu a také čestné členství Královské hudební akademie.

Koncert navštívilo cca. 110 posluchačů. Vstupné z koncertu 10.740,- Kč bylo použito na opravu kostela. Srdečný dík účinkujícím i divákům.

brecon241005


Přidáno

v

Od

Tags:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *